Nå har alle seks Lofotkommunene vedtatt å jobbe aktivt med «Lofoten – De grønne øyene 2030» for at Lofoten skal bli en nasjonal pilot i regional grønn omstilling med mål om å gjøre Lofoten til et lavutslippssamfunn innen 2040.
Visjonen i «Veikartet for Lofoten – De grønne øyene 2030» er at framtidas Lofoten drives på fornybar energi, det er attraktivt å bo her og vi har et bærekraftig og livskraftig næringsliv. Lofoten skal bidra til å nå FNs klimamål. I løpet av februar 2022 vedtok alle seks kommunestyrene i Lofoten å følge Veikartet hele veien til mål. Pionérarbeidet kan herved begynne.
Regioner som ikke kommer i gang med grønn omstilling vil tape både konkurransekraft og attraktivitet i årene som kommer. Det er ett av fundamentene til satsningen Lofototen – De grønne øyene 2030.
De seks kommunene i Lofoten - Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst – har laget en plan for dette. Rett før sommeren 2021 vedtok kommunene det de kaller en grovskisse og et veikart, som består av seks satsningsområder med en rekke hovedmål og delmål. (Du kan lese dokumentet på 14 sider via lenken under – det er ganske konkret til å bli kalt en grovskisse.) Hele prosjektet, Lofoten De – grønne øyene 2030, ledes i partnerskap mellom Lofotrådet, Lofotkraft og Destination Lofoten.
I denne episoden forteller ordfører Remi Solberg og klimarådgiver i Lofotrådet, Ingrid Slungaard Myklebust, om satsningen. Hvordan kom dette i gang? Hvordan har de involvert kommunene, næringsliv og innbyggere, og forankret arbeidet? Og hvordan skal de sørge for at planen og intensjonene ender opp i faktiske resultater?
Er et regionråd for de seks kommunene i Lofoten, Røst, Værøy, Moskenes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan, og består av ordførerne i de 6 kommunene. Lofotrådet administreres av daglig leder og har nylig ansatt regional klimarådgiver. Rådet arbeider med felles utfordringer på vegne av hele regionen, og formålet er å tilrettelegge for utviklingsarbeid som direkte og indirekte kan bidra til utvikling av næringslivet og offentlige service i regionen.
Ordførere
Leder, RØST
Nestleder, VESTVÅGØY
MOSKENES
VÆRØY
VÅGAN
Lofotrådet arbeider med felles utfordringer på vegne av hele regionen, og formålet er å tilrettelegge for utviklingsarbeid som direkte og indirekte kan bidra til utvikling av næringslivet og offentlige tjenester i regionen.
Varaordfører, supplerende representant og rådmenn deltar på Lofotrådets møter med tale- og forslagsrett.
Leder av Lofotrådet velges hvert 2. år og går på omgang mellom regionens ordførere.
Lofotrådet ledes i inneværende periode av ordfører Remi Solberg (Vestvågøy kommune) og nestleder Elisabeth Mikalsen (Røst kommune). Lofotrådet møtes 4-5 ganger i året, og er åpne for publikum. I tillegg er det nedsatt et arbeidsutvalg (AU) bestående av ordførerne i de 6 medlemskommunene.
Leder for rådmannsutvalget deltar i AU-møtene. Arbeidsutvalget (AU) møtes etter behov.
Lofotrådets strategi ETT LOFOTEN for perioden 2019-2031 ble vedtatt på Røst i juni 2019. I prosessen ble vi utfordret av noen av våre ungdommer som stilte spørsmålet «Hvor er Lofoten når det er vi som skal styre?» Målet er at Lofotrådet kan bidra til å gjøre samarbeidet mellom kommunene sterkere slik at vår stemme skal høres godt og tydelig ute i verden. Det vil vi gjøre gjennom felles politikkutforming og gjennom å delta på politiske- og andre arenaer. Lofotrådet vil være en god samarbeidsarena med felles utviklingsområder og prosjekter, og en arena for demokrati og medvirkning i samfunnet.
Sammen skal vi arbeide for ETT LOFOTEN – som er livskraftig, samhandlende, fortsatt kontrastfylt og samtidig trygt – det er vår visjon, og vårt svar på ungdommenes utfordring.