Lofotkommunene har gått sammen i et klimanettverk med støtte fra Miljødirektoratets Klimasatsprogram siden 2019. Startskuddet kom i april 2018, med en plannettverksamling om kommunenes klimaarbeid.
Der pekte Fylkesmannen på felles utfordringer for Lofotkommunene: Åpenbart behov for revisjon av klimaplaner; kommunene har bare delvis etterkommet krav til vurdering av klimatiltak i planleggingen; behov for ny og oppdatert statistikk; behov for å finne nye muligheter for beregning av tiltak; og samarbeid om klimatiltak. Nettverket tok utfordringen.
Målet med nettverket er å styrke klimaarbeidet i Lofoten, gjennom fokus på kunnskap, kompetanse og samarbeid som steg mot en mer grønnoffensiv region. Derfor er også deltakelsen fra Nordland fylkeskommune og Fylkesmannen i Nordland i nettverket veldig viktig, i tillegg til lokalt samarbeid med Lofotrådet, Lofotkraft og næringsforeningene. Et godt og nært samarbeid med klimanettverket i Vesterålen og Universitetet i Tromsø har ledet til gode diskusjoner, forskningssøknader, erfaringsutveksling og ikke minst fagpåfyll.
I klimaarbeidet har Lofotkommunene forskjellige utfordringer og mange muligheter. Utslippskildene er i stor grad like, og kommunene trenger regionale løsninger for å få til utslippsreduksjon i eget klimaregnskap. Kommunene har ulik kompetanse og kapasitet til å utføre planarbeidet. Nettverket har en bred faglig sammensetting, og hjelper hverandre til å drive planarbeidet fram.
I 2019 utviklet nettverket et stort kunnskapsgrunnlag som kommunene kan benytte i klimaplanarbeidet. Nettverket jobbet høsten 2019 for at klimaplan skal prioriteres i de respektive kommunenes planstrategi. I 2020 blir kunnskapsgrunnlaget presentert i kommunestyrene, og nettverket bidrar til arrangementer under Grønn Energiuke Lofoten. Nettverket møtes jevnlig, for faglig diskusjon og påfyll og støtter rådmannsutvalget og Lofotrådet i deres arbeid.
Lofotrådet følger opp strategien Ett Lofoten (vedtatt i 2019) med satsing på "Lofoten De grønne øyene 2030". Nettverket er en viktig bidragsyter i dette regionale samarbeidet.
For mer informasjon kontakt leder i klimanettverket: Arealplanlegger Stefanie Schramm, Vågan kommune, e-post: Stefanie.Schramm@vagan.kommune.no eller
klimarådgiver i Lofotrådet Ingrid Slungaard Myklebust, e-post: ingrid.slungaard.myklebust@lofotradet.no
Under det siste Lofotrådsmøtet på Moskenes presenterte Lofoten Ungdomsting (LUT). Representantene Ine Henriksen og Leah Larsen stilte tre konkrete utfordringer til Lofotrådet, med mål om å styrke ungdommens stemme og trivsel i Lofoten.
Les merStorsalen på Meieriet kultursenter på Leknes var sist torsdag fylt med både kommunepolitikere og ansatte fra Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes.
Les merGrensen for søknad tilknytning til Statnett bør heves fra 1 til 2 MW, og ny 420 kV-linje bør bygges fram til Kleppstad. Det var de viktige budskapene fra Elmea og Lofotrådet, da Statnett nylig arrangerte dialogmøte om konseptvalgutredning for Love og Harstad.
Les mer